Kulturne aktivnosti

Cilj kulturnih aktivnosti koje realizujemo svake godine u okviru Kulturnog centra UDAS odnose se na kulturno stvaralaštvo i primjenjenu umjetnost kako bi se kroz kulturne manifestacije doprinijelo očuvanju kulturne baštine, promociji kulturne različitosti, razvoju regionalne i međuregionalne kulturne saradnje, predstavljanje i afirmacija umjetnosti u zemlji i inostranstvu, učestovanju eminentnih imena iz svijeta umjetnosti, kreiranju edukativnih programa, kao i nastanku kvalitetnih umjetničkih djela.

Kulturna integracija djece i omladine sa i bez invaliditeta, umjetnika/ca sa i bez invaliditeta predstavlja značajan alat u promociji i afirmaciji ljudskih prava svake lokalne zajednice. Neophodno je da kulturni ambijent i kulturna scena budu dostupni svim umjetnicima bez diskriminacije.

Upravo zbog toga, Kulturni centar UDAS koji djeluje od 2007. godine, primarno je namjenjen djeci, omladini,  umjetnicima i studentima sa i bez invaliditeta iz BiH i regiona da se kroz razne vidove umjetnosti i performansi predstave u našem centru. Riječ je o jedinstvenom centru u jugoistočnoj Evropi sa prostorom prilagođenim potrebama osoba sa invaliditetom.

Izlagači koji se biraju za predstavljanje u našem kulturnom centru vrši se na osnovu raspisanih javnih konkursa. Tokom kalendarske godini raspisujemo dva javna konkursa za umjetnike/ce sa i bez invaliditeta od kojih se jedan odnosi na samostalne i kolektivne izložbe, a drugi na kulturnu manifestaciju jesen grafike. 

Za odabir umjetnika/ca za predstavljanje u Kulturnom centru UDAS Banja Luka zadužen je umjetnički savjet kojeg čine magistri slikarstva i grafike.

Glavne kulturne aktivnosti koje realizujemo u toku kalendarske godine su:

  1. Samostalne i kolektivne izložbe umjetnika/ca sa i bez invaliditeta, studenata završnih godina akademija likovnih umjetnosti i diplomirani umjetnici/ce iz BiH i Regiona
  2. Kulturna manifesracija ”Jesen grafike” u okviru koje se predstavljaju studenti završnih godina akademije likovne umjetnosti, smjer grafika i diplomirani glafičari/ke iz BiH i Regiona
  3. Škola crtanja i slikanja za djecu sa i bez invaliditeta